Slaapproblemen

Een verzamelnaam voor diverse problemen die rondom slaap kunnen voorkomen, is insomnia. Bij slaapproblemen kun je denken aan moeilijk in slaap kunnen komen, rusteloos slapen, verstoorde slaappatronen en vervroegd wakker worden. Veel mensen ondervinden lichte of zwaardere effecten van slaapproblemen, waarbij het zelfs kan leiden tot fysieke of emotionele verstoringen. De lengte en kwaliteit van slaap hangt nauw samen met de werking van specifieke meridianen door het lichaam en organen als hart en lever. Wanneer er een disbalans in de yin en yang energie plaatsvindt, wordt de functie van deze organen verstoort. Dit kan zich voordoen als gevolg van gepieker in het hoofd en zorgen die het lichaam belasten. Acupunctuur kan goed worden ingezet om de klachten van slaapproblemen te verminderen of zelfs op te lossen.

Oorzaken en gevolgen van slaapproblemen

Afhankelijk van het aantal uur dat je slaap nodig hebt, kun je bepalen of er sprake is van slaapproblemen. Lang niet iedereen heeft eenzelfde hoeveelheid aan slaap nodig om optimaal te functioneren. Het vaststellen van slaapproblemen zal dan ook bij iedereen een andere vorm aannemen. Vaak ondervind je problemen met het in slaap vallen of het doorslapen gedurende de nacht. Ook kan het zijn dat je veel te vroeg wakker wordt, wat ook nadelig kan zijn op hoe je je de rest van de dag voelt.

Als er sprake is van een structureel, langdurig tekort aan slaap, dan spreek je van insomnia. Dit kan het gevolg zijn van spanningen overdag, of oververmoeidheid. Externe factoren als alcoholgebruik, fysieke pijnklachten, of een onrustige slaapomgeving kunnen eveneens bijdragen aan slaapproblemen. Je kunt hierdoor overdag klachten ervaren als concentratieproblemen, vermoeidheid, prikkelbaarheid en een afname van je weerstand. Je kunt er dus sneller nog zieker door worden. Een behandeling met acupunctuur is een natuurlijk methode om de klachten te verminderen.

Behandeling bij slaapproblemen

Veel klachten worden binnen de Chinese gezondheidsleer gezien als een verstoring in het natuurlijk ritme. Dit ritme wordt gevormd wordt door twee energie├źn, namelijk yin en yang. Yin staat hierbij voor rust en Yang voor activiteit. Het is belangrijk om de balans tussen beide energie├źn te herstellen zodat er een goede nachtrust volgt. Het natuurlijk ritme kan door de drukte van het leven worden verstoord. Een acupunctuurbehandeling kan deze disbalans weer herstellen, door een tekort aan yin-energie aan te vullen en een eventueel teveel aan yang-energie af te voeren. Op strategische plekken op het lichaam zullen hiervoor naalden worden geplaatst, die ervoor zullen zorgen dat de energie weer op een juiste manier door het lichaam stroomt.